Rebus Oplossen: enkele tips die je kunnen helpen

Ben je ook een echte puzzelaar? Een rebus oplossen is dan misschien wel het leukste wat er is voor je. Kun je dan ook wel wat tips gebruiken die je kunnen helpen om hem nog sneller op te kunnen lossen? Dan ben je hier aan het goede adres. Je moet wel goed weten dat iedere rebus weer vraagt om een andere aanpak. Maar daar weten wij wel raad mee en jij toch ook?

Aanpak rebus oplossen

Voor bijna alle rebussen geldt het volgende:

  • Kijk goed naar de stand van de letters. Je krijgt belangrijke aanwijzingen welke een onderdeel kunnen zijn om het woord te kunnen vinden, denk aan onder, in, op, achter, boven en voor (bijvoorbeeld).
  • Spreek een woord eens hardop uit, hoe is de klank van de letters? De letter D, kan ook staan voor DE, L kan staan voor EL.
  • Er kan een streep door een woord of een deel van het woord staan of zelfs een kruis, wat bedoelen ze daar dan mee? Dit kan als betekenis hebben dat het niet, geen of weg wil zeggen. Als er staat IG en een kruis erdoorheen dan kan dat wijzen naar NIETig.
  • Je moet ook goed naar de kleur kijken want ook dat kan een rol spelen om een woord te ontcijferen.

Rebus OplossenKijk goed naar het soort puzzel

Rebussen heb je in allerlei soorten en maten. Bijvoorbeeld een rebusmix, dit is een letter rebus gecombineerd met een beeldrebus. Je hebt ook een crypto rebus bijvoorbeeld en dat wil zeggen dat de afbeeldingen van de puzzel erg cryptisch zijn opgesteld. Woorden zoeken kan dan ook erg lastig zijn en je moet het vaak erg letterlijk nemen hoe dat het is uitgebeeld. Een letter rebus bestaat ook nog en dat is een rebus die je vaak op een eenvoudige manier kunt lezen. Let hierbij wel goed op de stand van de letters want die is vaak medebepalend voor het woord.

Een rebus kun je ook tegenkomen in de vorm van een plaatjespuzzel. Je moet dan de afbeeldingen op een bepaalde manier lezen en hoe? Dat is aan jou om daar achter te komen. De kleur kan hierin een rol spelen. Bij een fotoraadsel moet je foto’s op een bepaalde manier interpreteren en achter het woord zien te komen. Je hebt ook nog een hersenkraker en dan moet je echt puzzeltalent hebben om deze op te lossen. Let op de stand van de letters, strepen of kruisen door een woord, denk aan synoniemen, alle puzzelkennis die je in je hebt heb je hier nodig!

Een paar tips voor rebus oplossen

Nog een paar tips:

  • Denk niet altijd te moeilijk.
  • Begin vooraan en als je het niet weet puzzel dan door, vaak kom je dan vanzelf achter het eerste deel van het woord.
  • Denk aan synoniemen, denk soms letterlijk en eenvoudig.
  • Begin met oefenen met eenvoudige rebussen om in de stemming te komen.
  • Hoe meer je oefent, hoe leuker je het gaat vinden en hoe eenvoudiger het gaat!